Veggavisen Sjakk

Følges av 412 medlemmer.
Origo Veggavisen Sjakk er en sone på Origo. Les mer

Ny åpen tråd - mens vi venter ...

Verden er igjen slik vi kjenner den. Magnus vant siste turnering i ganske suveren stil.

Men det skjer jo annet i sjakk-verden!

Så “kjør debatt”!

Vist 1709 ganger. Følges av 16 personer.

Kommentarer

Det neste store i sjakk-verden er Bilbao Chess Masters 13.–23. juli (litt tidligere enn først annonsert) der Magnus Carlsen og Sergey Karjakin barker sammen for presumptivt siste gang før VM-matchen. Resten av feltet utgjøres av Nakamura, Giri, So og 16 år gamle Wei.

På hjemmefronten spilles blant annet Sveins 9. minneturnering med oppstart fredag denne uken. På papiret har svenskene de sterkeste kortene: Emanuel Berg (2583), Tiger Hillarp (2526) og Jonny Hector (2514). Det er likevel flere nordmenn som bør kunne kjempe om topplasseringer, bl.a. Nicolai Getz (2447), Johan Salomon (2441) og Rune Djurhuus (2419).

De tre sistnevnte regner sannsynligvis “Sveins” som en god oppladning til Landsturneringen (NM i sjakk) 9.–16. juli. Der får de blant annet bryne seg på Simen Agdestein, Frode Urkedal og Kjetil A. Lie

Såvidt jeg har fått med meg så har London Classic ikke delt ut sitt wildard enda. Kan det være en sjanse for at denne er tiltenkt Magnus dersom han skulle føle seg gira for det?

Han ligger godt an til å vinne touren på ny om det er tilfelle og aksepterer. En aksept her ligger vel kanskje i luften før etter VM matchen i så fall.

EDIT: Glem at jeg spurte. Så nettopp at dette var tatt opp i en annen tråd. Carry on :)

Nikolai, syns godt vi kan diskutere det her, jeg. Det handler jo ikke om spillet i Leuven…

Jeg er usikker på om London-folket tør å vente til etter matchen med å fylle wildcardet, de andre spillerne må jo få tid til å forberede seg mot den siste spilleren. Det er litt risky å vente på Magnus og muligens få et nei i slutten av november.

Aryan Tari gjorde jo en sterk turnering i London.

Han tjente noen ratingpoeng, og slo blant annet Nigel Short!

Matt & Patt har mer om dette.

Nå skal jeg gratulere meg selv med å ha latt det gå to turneringer uten å følge noen partier live. Dette skal føres opp på CV-en som skryt av hvor disiplinert og produktiv jeg er (når jeg må, hvis jeg skal rekke ferien).

Jeg registrerer ellers at Magnus Carlsen

  • “vant lynsjakkdelen” av GCT Paris, sammen med Nakamura (11.5/18)
  • “vant lynsjakkdelen” av GCT YNM Leuven, alene (11/18, var det ikke?)
  • … og dermed går så mye ned i rating at han dumper ned fra toppen til fordel for en Ding Liren som ikke har spilt.

Minus 42 etter å ha kommet først i to av to turneringer. Men så hard er virkeligheten, når man ikke klarer mer enn 1.5/4 mot så elendig motstand som Caruana_ ;-)
(Det resultatet utgjør 34 av de 42. I lynsjakk er det høy K-faktor og lav Caruana- faktor rating.)

Sier jo mest om at mange av disse tross alt ganske gode spillerne er så sjelden med i lynturneringer at de er grovt underratet.

Jo, vel, den initielle lynratingen deres var jo den ordinære. Det lave antallet partier – og den høye K-faktoren – betyr vel heller at differensen mellom lang- og lynrating er mer tilfeldig.

Jeg skjønner fortsatt ikke hvorfor det er så høy k på lynpartier. Det burde jo være omvendt gitt det volatile spillet i lyn.

Caruana har gått opp 135 i lynsjakk-rating på disse to turneringene. :-)

Fra St. Louis Public Radio:

The first leg of the tour in Paris was won by American Hikaru Nakamura, who bested the current world champion Magnus Carlsen to collect 13 tour points and $37,500. After only a few days’ break, the tour moved to Leuven where Carlsen came back with a vengeance to claim the tournament convincingly, yet again proving that he is the best player in the world not only in classical but also in blitz and rapid chess.

The two events were also a success for America’s third strongest player, Wesley So, who quietly finished fourth in Paris and second in Leuven. Unfortunately, Carlsen was a wildcard for these stops (not playing in all four locations) so he cannot collect Grand Chess Tour points. Therefore, So and Nakamura are tied for first place overall in the Grand Chess Tour heading into the Sinquefield Cup.

Er det noen som vet at om dette stemmer? OM Magnus stiller i London (med wildcard) og vinner der så får han uansett ikke muligheten til å vinne sammenlagt…

Magnus spilte en tretimers match mot Tigran Petrosian i dag. Det ble nokså jevnt, og Magnus vant knepne 21 – 4 ……

Dette ble spilt på Chess.com.

Dette er visst mulig å se på www.chess.com/tv

Jeg har ikke fått fulgt med selv.

De startet visst med et Chess960-parti.

Søk på #BlitzBattle på Twitter, eller på chess.com

Er det noen som vet at om dette stemmer? OM Magnus stiller i London (med wildcard) og vinner der så får han uansett ikke muligheten til å vinne sammenlagt…

Det kommer vel ganske klart frem av listen på den offisielle siden. .

Ja, nokså tydelig der at wildcards ikke kommer med i totalen.

Men jeg legger merke til at poengene for plasseringen til wildcard’ene forsvinner. Så det er f.eks. ingen som fikk 13 poeng når Magnus vant turneringen. Så da blir det fort litt jevnere i resultatlistene, når de tar vekk de høyeste plasseringene.

Se gjennom lynsjakk- sendingen ved å følge link hos Sjakknytt:
Link

Sveins minneturnering pågår for tiden. Det er spilt 2 runder i dag.
Johan Salomon kan bli spennende å følge.

Resultatliste

Det var et utrolig spennende parti mellom Salomon og Williams i ettermiddag, men Salmon trakk det lengste strået og står med 3/3. Det gjør også Getz etter at han nedspilte IM Grønn i et tårnsluttspill

Både Getz og Salomon spilte 2 remiser i går og står med 4/5 i Sveins 9. minneturnering. På 4 poeng finner vi også FM Johannes Haug og IM Atle Grønn. I dag avgjøres nok mye om hvem som kan kjempe om normer når runde 6 og 7 spilles. Det er ikke direktesendte partier, men resultatlisten oppdateres fortløpende.

Vi har fått lagt inn alle partier fra runde 1-4, og det meste fra runde 5 som kan spilles igjennom på TS eller med computeranalyser på Sjakknytt , men det er navigeringen enn så lenge ikke helt optimal =)

momama:

Jeg skjønner fortsatt ikke hvorfor det er så høy k på lynpartier. Det burde jo være omvendt gitt det volatile spillet i lyn.

Jeg er enig, bortsett fra én ting: ratingen er (relativt) nyopprettet, og bør derfor (relativt) raskt i riktig retning. Og det skjer ikke så raskt når de spiller så få partier. Jeg går ut fra at det er det de har tenkt (siden jeg ikke ser noen annen fornuftig forklaring).

Men del av poenget forsvinner dersom de har tenkt å på sikt bake sammen alle ratingene til én.

Ellers er TCEC over i Stage 2. Etter seks runder:
Komodo 7.5
Houdini 6.5
Fire / Stockfish / Jonny / Gull: 6.

Houdini er fortsatt i versjon 4 fra 2013, så det bør nok endre seg litt hvis ikke andre (¤host¤ Stockfish? ¤host¤) har gjort tvilsomme grep siden sist.

Etter 6 runder i Sveins minneturnering er både Getz og Salomon akkurat på skjema til en GM-norm. De må nok begge ta 2/3 de neste rundene.

Salomon må møte en stormester til og minst én ikke-norsk spiller.

Getz må møte to stormestre og ingen kan være norske.

Etter 7 av 9 runder i Sveins 9. minneturnering er det 10 spillere som har 5 poeng eller mer:

1. GM Tiger Hillarp Persson (SWE) 6,0
2. GM Emanuel Berg (SWE) 5,5
3. IM Nicolai Getz (NOR) 5,5
4. GM Jonny Hector (SWE) 5,5
5. FM Martin Haubro (DAN) 5,5
6. IM Johan Salomon (NOR) 5,0
7. GM Carsten Hoi (DAN) 5,0
8. FM Johannes Haug (NOR) 5,0
9. FM Justus D Williams (USA) 5,0
10. Tor Fredrik Kaasen (NOR) 5,0

Det ble brått veldig teoretiske GM-napp-muligheter for Getz. Han MÅ møte GM Carsten Høi i siste runde. Og han må ta 1,5 av 2 på de to siste rundene.

Men, dersom dansken vinner i nest siste runde, er det jo muligheter for det.

Uansett så spiller Getz på stormesternivå for tiden!

Det er jo strengt tatt mulig, faktisk. Getz står knallbra akkurat nå, bonde over, samtidig står Carsten Høi også ganske bra. Og med tanke på at begge har møtt Hillarp, så er det litt mer enn “kun teoretisk”. Det er ganske store muligheter for det.

Og det er vel også teoretiske muligheter for Salomon, og han har nå 1 time mer tid på klokka enn Berg og står ganske bra, så vidt jeg kan vurdere. Men da Salomon møte Djurhuus i siste runde for å få høy nok snitt rating. Og Salomon må ta 2/2.

Karpov skal aktivt hjelpe Karjakin fram mot WC-matchen, og Fide-presidenten støtter (!) ideen.
“President of the International Chess Federation (FIDE) Kirsan Ilyumzhinov has supported the idea that the 12th world champion Anatoly Karpov became a mentor for Karjakin in preparation for the match for the world title against Carlsen.”
http://www.sport-express.ru/chess/news/1014299/
(Oversatt til engelsk med google translate.)
Vel, han har vel tidligere sagt at WC-tittelen burde tilbake til Russland, så da så.

Høi tapte sitt parti, så da blir det ikke noe norm uansett på Getz

Det ble remis på alle fire nordmenn i topp ti, altså Getz, Salomon, Haug og Kaasen. Atle Grønn, Brede Kvisvik og Sondre Merkesvik vant sine partier og har blandet seg inn i tetgruppen som har minst 5,5 poeng (Denne gruppen består nå av 13 personer).

Tiger Hillarp Persson vant sitt parti og leder med et fullt poeng før siste runde. Dermed kommer han mest sannsynlig til å vinne turneringen.

Ganske bra innsats av de norske, selv om det da ikke blir så mange napp!

Nicolai Getz, som er den nordmannen som ligger best an, har fått hvite brikker mot amerikanske FM Justus D Williams (2305) i siste runde. Det virker som relativt overkommelig motstand – uten at vi dermed skal ta noe for gitt.

Williams er mye sterkere enn ratingtallet skal tilsi! Han har imponert her, altså, så det er ikke bare-bare. Han spiller generelt dårlig i åpningen, men spiller midtspillet som en dreven GM. Se partiet (som vi snart legger ut) mellom Høi og Williams.

Williams har prestert (litt) bedre enn ratingen tilsier, men det har Nicolai Getz også. Nordmannens ratingprestasjon i turneringen er mer enn 150 poeng høyere enn amerikanerens. Dessuten: Med svarte brikker har Williams “bare” 2 av 4 poeng.

Emanuel Berg var nok den av spillerne på 6 poeng som var heldigst med trekningen siden han fikk en ikke-IM fra gruppen på 5,5 poeng. Men når Getz først ble satt opp mot noen som hadde like mange poeng som ham selv, tyder de foreløpige resultatene på at Williams var den minst vanskelige motstanderen han kunne få. Uten at jeg dermed tar noe for gitt. Enkelt blir det uansett ikke på det nivået. :-)

Dine bange anelser slo dessverre til, Kristoffer. Nicolai Getz tapte. Johan Salomon vant derimot, og han ligger dermed an til å bli beste nordmann.

Det var synd, Getz bukka i en veldig god stilling. 28. Sf6+ er nok tapstrekket som snur alt for sort. Men Johannes Haug holdt Emanuel Berg til remis, så det gjør nok dagen bedre for Salomon i hvert fall =)

Topp ti i Sveins 9. minneturnering:

1. GM Tiger Hillarp Persson (2518), SWE, 7.0 p (TPR 2592)
2. GM Jonny Hector (2514), SWE, 7.0 p (TPR 2562)
3. FM Justus D Williams (2305), USA, 7.0 p (TPR 2443)
4. IM Johan Salomon (2441), Nordstrand/NOR, 6.5 p (TPR 2517)
5. GM Emanuel Berg (2583), OSS/SWE, 6.5 p (TPR 2527)
6. FM Martin Haubro (2361), DEN, 6.5 p (TPR 2379)
7. IM Nicolai Getz (2447), OSS/NOR, 6.0 p (TPR 2478)
8. FM Johannes Haug (2307), Nordstrand/NOR, 6.0 p (TPR 2343)
9. FM Brede Alex. Kvisvik (2287), Vålerenga/NOR, 6.0 p (TPR 2327)
10. IM Atle Grønn (2327), OSS/NOR, 6.0 p (TPR 2310)

Hele resultatlisten ligger på turneringsservice.

Et intervju med Karjakin med tittelen “Karjakin on his preparation for Carlsen” som er fullstendig blottet for informasjon om forberedelsene til matchen, for den som måtte være interessert.

Kortform:

Hvilke kort planlegger du å spille mot Carlsen?
– Dem jeg holder tett inn mot skjorteknappene nå, er rektangulære med runde hjørner, og fargen slutter på “r”. Kanskje må jeg vurdere hva jeg gjør om Carlsen spiller svart dame. Eller konge. Men foreløpig later vi nok begge som at vi er mer opptatt av å spille fotball.

Herre Gud, at Karjakin tør å røpe så mye, dah!!

Jeg fikk følgende melding fra Origo i innboksen min:

“Til informasjon: ‘Veggavisen’ som du var medlem av er blitt stengt for videre aktivitet av vertskapet.”

Jeg ble litt forfjamset, og lurte på om sjakk.origo.no var slettet. :-)

Men det ser ut som det er oppe og går! Vet ikke helt hva meldingen fra Origo egentlig betyr. Jeg var kanskje medlem av en gruppe som het “Veggavisen”.

:-)

Nå starter NM i sjakk. Er det noen som følger med på dette? Noen av dere som deltar??

Jeg kommer til å følge det nøye! Den nye generasjonen er veldig spennende å følge med, og i juniorklassen i år er også veldig spennende med både 2 (lokale!) jenter som kan kjempe i teten og flere 13-14-åringer som kan kvalifisere seg til eliten neste år.

Jeg lurer forresten på om jeg skal opp en tur og titte og spille NM i lynsjakk. Men har ikke bestemt meg helt. Spiller litt for dårlig for tida – og det er dyrt å reise opp, dessverre. Men, jeg er helt for at landsturneringen legges til hele landet. Synes det er et kjempebra tiltak for å bidra til å spre sjakk rundt i landet og gjøre det mer demokratisk, selv om et NM i Oslo naturlig nok får flere deltakere. Antall deltakere er ikke alltid det viktigste :)

Helt enig. Oslo-folk må også lære at det finnes folk utenfor Ring 3.

Jeg tror jeg heier på Djurhuus, jeg. Veldig hyggelig om en av norsk sjakks første stormestre endelig vinner en kongepokal!

Selvfølgelig morsomt dersom den yngre garde klarer brasene. Flott dersom Elsness får sitt siste GM-napp. Men jeg holder en knapp på Djurhuus denne gang!

Vil bare si i fra at jeg har flyttet til Bulgaria og har for øyeblikket ikke internett. Forhåpentligvis er det snart oppe å går så jeg ikke blir borte altfor lenge. :)

Starter Bilbao i morgen? Da blir det vel snart liv igjen.

Vil bare si i fra at jeg har flyttet til Bulgaria

Permanent Sjakkspira? Regner med at du fortsetter å være her inne uansett :-)

Kommer selvfølgelig til å fortsette å være her inne. :) Trenger bare litt mer stabilt internett først. Internettet akkurat nå er helt tragisk. Foreløpig er tanken 2 år. Men vi får se. ;)

Håper det ordner seg med internett Sjakkspira. Du gjøre en super jobb her inne. Lykke til i Bulgaria

Stein T. Bjørnsen har gjennomført juksetest

Fikk jammen tid til å lage ny tråd. Kanskje det betyr at jeg får fulgt ihvertfall deler av turneringen. Håper det. :)