Veggavisen Sjakk

Følges av 412 medlemmer.
Origo Veggavisen Sjakk er en sone på Origo. Les mer

Paris Grand Chess Tour 2016

Tid for rask sjakk! Verdenseliten møtes i Paris for å spille hurtig- og lynsjakk denne (lang)helga, og i Brüssel neste helg i samme ærend. Starter torsdag 9. juni kl 14.00 med første runde hurtigsjakk.

Spillere, med hurtigrating
Magnus Carlsen 2878
Fabiano Caruana 2829
Vladimir Kramnik 2799
Anish Giri 2738
Maxime Vachier-Lagrave 2784
Hikaru Nakamura 2846
Levon Aronian 2739
Wesley So 2652
Veselin Topalov 2771
Laurent “Too Weak, Too Slow” Fressinet 2695

Spilleplan hurtigsjakk
Torsdag 9. juni
14.00 Runde 1
15.30 Runde 2
17.00 Runde 3
18.30 Runde 4
20.00 Runde 5

Fredag 10. juni
14.00 Runde 6
15.30 Runde 7
17.00 Runde 8
18.30 Runde 9

Spilleplan lynsjakk
Lørdag 11. juni
14.00 Runde 1
14.25 Runde 2
14.50 Runde 3
15.15 Runde 4
16.00 Runde 5
16.25 Runde 6
16.50 Runde 7
17.15 Runde 8
17.40 Runde 9

Søndag 12. juni
12.00 Runde 10
12.25 Runde 11
12.50 Runde 12
13.15 Runde 13
13.40 Runde 14
14.15 Runde 15
14.50 Runde 16
15.15 Runde 17
15.40 Runde 18

Tidskontroller
Hurtigsjakk: 25 minutter per parti, 10 sekunder tillegg fra første trekk.
Lynsjakk: 5 minutter per parti, 2 sekunder tillegg fra første trekk.

Lenker
Offisiell hjemmeside
Reglement for Paris
Tie-breakregler jeg ikke orker å prøve å oppsummere
Livesending
Chessbomb
Chess24 med Peter Svidler og Jan Gustafsson
Liverating

Vist 4101 ganger. Følges av 17 personer.

Kommentarer

Viser kun siste 30 kommentarer — vis alle 198 kommentarer

Yes! 1-0

Magnus slo Nakamura (igjen) og vant dermed blitz delen av turneringen. Desverre så var ikke det nok til å ta igjen Nakamuras ledelse etter rapid delen.

Magnus har nå 2896.2 og er best på alle liveratinger!

Flott siste parti og fremdeles nr 1 på blitz rating.

+ 5 på 18 partier er ikke særlig overbevisende. Og Magnus er nok VELDIG langt fra fornøyd med dagen. Dette burde han vunnet.

Og hvis han bare hadde vunnet 1. partiet i hurtigsjakken …

Magnus virket ikke så misfornøyd med spillet. Det er jo vanskelig å ha 4 gode dager, og dette var han inne på selv også. Det ble mye rare resultater i dag. Nakamura var jo ikke FRYKTELIG mye bedre.

Og Magnus hadde faktisk vunnet turneringen med vinst i 1. hurtigsjakkparti. Eller – det vet man jo aldri helt sikkert. Da kunne jo dagen forløpt helt annerledes, og Nakamura hadde kanskje ikke tatt remis i nest siste parti.

Morsomt for norsk sjakk at OSS-hegemoniet brytes, synes jeg. Men @gegga hva mente du med at Elsness egentlig tapte på tid?

Det var spilt ca 30 trekk mot Stavanger (i går), og begge (Ilia Kakushadze og Elsness) hadde VELDIG dårlig tid. Ingen av de noterte antall trekk.

Da de kom til rundt trekk 37-38, gikk tiden til Elsness ut. Ilya gjorde en håndbevegelse, og så at tiden var ute. Men han var kanskje usikker på hvor mange trekk som var spilt.

De spilte videre x antall trekk (de fleste vitner mener det 5-6-7 trekk videre. Da sa Ilia at det var tapt på tid. Tiden ble nå stanset, dommere kom bort, og de ble bedt om å rekonstruere siste trekkene. Man kom til at det var spilt noe sånt som 42-43 trekk.

Det var “høy temperatur”, og Ilia følte seg snytt for seieren. Dommer sa at Ilia skulle stanset klokken i det tiden var ute, og så skulle de talt opp trekk. Dersom det da var spilt 37 trekk, f.eks., er det jo tapt.

Men siden ingen dommer var til stede ved partiets avslutning (jeg er ikke dommer…) var det ingen som stanset tiden.

Etter mye frem og tilbake ble de enige om remis.

De fleste vitner er nok enige om at det ikke var spilt 40 trekk, men det er jo Ilia som skulle stanset klokken. GM Ringdal Hansen tapte senere sitt parti, slik at SK 1911 vant 2,5 – 1,5. Ved uavgjort i den kampen, hadde de ikke vunnet til slutt. Mest sannsynlig. Man kan jo aldri vite hvordan dagens rundere hadde gått, men …

Ah, ja, det er jo litt irriterende for Ilia, det skjønner jeg. Men det er jo til syvende og sist spillerens ansvar å kjenne reglene, hvis det ikke er dommere tilstede, og tilkalle dommeren. Irriterende at formaliteter skal avgjøre, selvsagt. Men det viser jo bare igjen hvor viktig det faktisk er å kunne reglene.

Det må legges til at ingen av spillerne nok var 100% sikre på nøyaktig hvor mange trekk som var spilt når tiden gikk ut. Og Elsness vil jo naturligvis IKKE stanse tiden og si “jeg har tapt på tid”.

Ikke sant? Men antallet trekk er jo ganske enkelt å finne ut ved gjennomspilling. Det var forøvrig også diskusjon omkring denne tidskontrollen da det var NM på Korsvoll i 2014. Det er ikke bra å ha, hvis man ikke har nok dommere til å følge opp rundt tidsnødene.

Litt usikkerhet rundt reglene i dag også. Det var ikke tillegg på slutten av partiet. Elsness hadde en bonde eller to mer enn Lars Oskar Hauge (i tillegg til dronning).

Da det var 5 sekund igjen på klokken, stanset Elsness tiden, og tilbød remis ved å si “dette er teoretisk remis”. Jeg tror Lars Oskar sa noe sånt som at “ja, men jeg vinner jo på tid her”? (Litt usikker på akkurat dette, jeg sto et stykke unna)

Nye regler er da slik at motstanderen (Lars Oskar) kan si “nehei, dette er IKKE remis”, Og så forsøke å spille videre for å vise at det ikke er remis. Da ville Lars Oskar få 2 min mer på klokken, samt at BEGGE spillere ville få +5 sekund pr trekk!

Dette kunne naturligvis ikke Lars Oskar nekte. Da ville han jo kanskje TAPT stillingen, selv om Frode spilte kun på tillegg en liten stund. Lars Oskar burde jo naturligvis være enig i at han ikke VINNER den stillingen, i hvert fall. Og dermed ble det remis.

Det ble også “krevd” remis i et annet parti. Der så det ut til at det var opplagt at det IKKE var remis. Så motstanderen godtok ikke tilbudet, og fikk dermed 2 minutt ekstra samt at begge fikk 5 sekund pr trekk. Det viste seg at det ikke var å så håpløst krevd uansett, for partiet endre remis (lignende sluttspill som Elsness – Hauge, med en merbonde eller 2, men evig sjakk med dronning).

Litt forvirrende regel, som nok ikke var klar over …

Dersom man f.eks. leder klart (tårn over), men har FRYKTELIG dårlig tid, unngår man i hvert fall å tape på denne måten. “Dette er teoretisk remis”, og vips – så har man 5 sek ekstra pr trekk. Motstanderen (tårn under) kan jo ikke ønske å spille videre, for han taper jo …

Det du nevner er et tillegg i reglene som det eventuelt skal eksplisitt sies at man spiller etter, så vidt jeg forstår. Det er tillegget om hurtigavskutning (g): http://www.sjakk.no/?page_id=2113#hurtigavslutning
Dommeren kan i det tilfelle avslå kravet, og bare la dem spille videre. Det kravet gjelder også som remistiøbud, så hvis man gjør det for å få mer tid for å vinne, så kan jo motstanderen vare kreve remise n.

Beklager kort og dårlig skrevet. Ikke enkelt å skrive her på mobilen

Som nok ikke ALLE var klar over, skulle det være over …

Ja, Elsness sto jo best. Men med 5 sekund igjen, måtte han jo tilby remis for å ikke tape på tid. Da måtte jo nesten Hauge godta. Ellers hadde han (Hauge) jo tapt …

Så i vunnet stilling gjør man det ikke. Dersom man KLARER å vinne. Men det ville jo vært surt for Elsness å tape på tid i en stillingen som han MINST klarer remis i.

Men der står jo ingenting i innbydelsen at den regelen brukes? Det skal annonseres i forkant av turneringen hvis den regelen skal brukes, og sies det ikke i invitasjonen, er det vel ganske spesielt å tillate det?

Jeg mener man ikke kan forvente at alle spiller skal kunne alle reglene på rams, og å da kun annonsere før første runde, eller under Captain’s meeting at tillegget gjelder, er for kort varsel. Lahlum skriver det alltid eksplisitt i turneringsinvitasjonen feks.

Men antallet trekk er jo ganske enkelt å finne ut ved gjennomspilling.

Holder ikke klokkene orden på antall spilte trekk, da?

Jo, jeg tror klokkene holder orden på det. Men de sier ikke noe om ved hvilket trekk tiden gikk ut, hørtes det ut som.

Jeg vil tro det ble informert om de nye reglene, slik at lagene skulle være kjent med dette. Men det var nok litt forvirring rundt disse reglene …

Ja, du kan trykke på en av knappene på klokken og få opp antall trekk som er gjort. Men det er spilleren selv som skal holde rede på tiden og trekkene, og påpeke det. Så spillerene må selv gå igjennom trekkene for å være sikker på at riktig antall trekk er gjort. F.eks. kan det jo være at man har trykket noe på klokka for å få motstander til å rette opp på egen tid, at man har gjort noe feil e.l. og at det derfor ikke er korrekt.

Det er jo egentlig ikke nye regler, da, så jeg er litt overrasket over at såpass få kjenner til dem? Sjakkreglene har ikke blitt endret siden 1. juli 2014, hvor forrige revidering kom. Og da var det kun et par-tre revideringen, og ikke den om hurtigavslutning.

Okay. :-) Jeg hadde ikke hørt om den før. Jeg spurte på sommeravslutningen til Stavanger Sjakklubb i dag, og de bekreftet at det ble informert om før turneringsstart.

Det skal også nevnes at Hauge (som jo var motstanderen til Elsness da Elsness krevde remis med 5 sekund på klokken), IKKE kjente til regelen. Men Hauge svarte noe sånt som: “Ja, det er greit med remis, selv om jeg jo her hadde vunnet på tid.”.

På det tidspunktet hadde Elsness dronning og 3 bønder mot dronning og 2 bønder (eller noe sånt). Så Hauge godtok altså remis-tilbudet selv om han trodde han hadde vunnet på tid om de spilte videre. Han visste ikke at han kun risikerte å tape, dersom han ikke godtok tilbudet …

(For da måtte de jo spilt videre. Hauge hadde fått 2 min ekstra på klokken, mens begge hadde fått 5 sekund ekstra pr trekk. Og Elsness kunne da altså kanskje hatt tid til å finne en vinst …)

Humm, det er tydeligvis en regel som det trengs litt mer informasjon om, da? Siden det er et tillegg som brukes i Lahlums turneringer og i enkelte andre turneringer uten tilleggstid. Da har jeg tips til noe som kan skrives om på sjakknytt ;)

Det er jo egentlig en ganske fin regel. Det hindrer folk i å spekulere i å spille på tid i langsjakk. Men krever litt av dommeren. Lahlum fortalte på et dommerkurs jeg var på, at han i det lengste har ventet en time med å dømme et parti remis, for han måtte sjekke sluttspillsteorien med computer og litt slikt.

Ja, det er greit å kunne slike regler!

Det blir visst praktisert slik at man “kan kreve” remis i hvilken som helst stilling.
Men dersom jeg spiller mot deg, Kristoffer, og krever remis i en stilling hvor du har dronning og to tårn mot springer, så er jo resultatet gitt…

Du ville jo stusset på at jeg krevde remis, men tenkt “OK, jeg får 2 minutter ekstra, og jeg skal nok klare å vinne med dronning og to tårn …”.

Så i praksis har det ikke så mye å si.

Dersom man kun har 20 sekund igjen, og står nokså dårlig (og motstander har 10 minutter), er det jo dumt å IKKE kreve remis. Når “tilbudet” ikke blir godkjent, kan man i hvert fall forsøke å spille videre og KANSKJE redde remis.

Aryan Tari tapte mot Richard Rapport i første runde i “Checkmate TV show”.
Resultater finner du her

Tarjei skriver om turneringen på Matt & Patt

Ja, du kan trykke på en av knappene på klokken og få opp antall trekk som er gjort. Men det er spilleren selv som skal holde rede på tiden og trekkene, og påpeke det. Så spillerene må selv gå igjennom trekkene for å være sikker på at riktig antall trekk er gjort. F.eks. kan det jo være at man har trykket noe på klokka for å få motstander til å rette opp på egen tid, at man har gjort noe feil e.l. og at det derfor ikke er korrekt.

Jeg har stusset litt over dette, i og med at du ikke kan be dommeren om å svare på hvorvidt du er over 40 – men klokkene vil fortelle det ved å trykke på en knapp. Og så har jeg stusset på dette med gjennomspilling, for reglene sier (art. 6.10) at “Every indication given by the chessclock is considered to be conclusive in the absence of any evident defect.” Reglene nevner også at en klokke kan ha trekkteller (7.1), og at øvrige skjermer og klokker som kan vise antall trekk, kan være tillatt i lokalet – men at man ikke kan fremme krav på bakgrunn av disse. Det er rimelig uklart (for meg) hvorvidt trekk-telleverket som er på klokke ved bordet, er en av disse “øvrige” som man ikke kan fremme krav på, eller om de er en del av “the chessclock” – og det er vesentlig, for i sistnevnte fall, så sier 6.10 at den skal være fasiten med mindre det er en opplagt defekt. (Urimelig, selvsagt, i lys av hva du påpeker! Men man kan jo tolke “defect” litt på siden av standard engelsk …)

Ellers synes jeg det er ganske uforsiktig av FIDE (og nasjonale forbund) å pålegge turneringer å avklare regler på forhånd uten å spesifisere hva som skal skje dersom de ikke gjør det. For eksempel gjelder dette “default time”, som i 2014 ble endret til at turneringen skal spesifisere. Hvis turneringen ikke spesifiserer, hva da?
Jeg synes også det er merkelig at man – så vidt jeg skjønner – gjerne har brukt klokkeinnstillinger som ikke automatisk legger til tid ved trekk 40. Håndboka sier at klokka bør (“should”, ikke “shall” eller “must”, men dog) vise hvor mye tid du har igjen på neste trekk. Ved trekk 41 har du ikke “2 sekunder”, men “1 time og 2 sekunder”, og dette bør den da vise.

Altså, det står i tillegg G at det skal spesifiseres hvis det brukes. Hvis det ikke skal benyttes, gjelder ellers de vanlige reglene.

Når det gjelder dette med “default time” så er det noe turneringen skal spesifisere, hvis ikke gjelder zero tolerance. Med mindre det er andre lokale regler som gjelder. I Norge gjelder f.eks. 1 time som “default time”.

Artikkel 6.10 gjelder tidsangivelsen, og ikke noe annet, men jeg skjønner at det kan misforstås. Alt om notering står under Artikkel 8 i FIDE-reglene.

Jeg finner ikke det du sier om at klokken bør vise tilgjengelig tid på neste trekk? Praksisen med å ikke legge til tid før tiden er løpt ut, er jo fordi spilleren selv skal holde styr på antall trekk, og ikke ha hjelpemidler til dette. Dessuten er det vanskelig å styre at man i tidsnød ikke trykker på klokken uten faktisk å ha gjort et trekk. Hvis motstanderen flytter og trykker på klokka, men samtidig river ned flere brikker, noe som skjer titt og ofte i tidsnøden, så er det normalt at man trykker på klokka til motstanderen for å få han til å rette opp brikker på egen tid, selv om det er en selv i trekket. Og så lenge man ikke får tilleggstid, er denne praksisen, så vidt jeg har forstått, helt OK.

Klokken kan også “bomme” på antall trekk hvis den ene spilleren glemmer å trykke etter utført trekk, hvorpå den andre trekker uten å gi beskjed om feilen og uten å “dobbelt-trykke” på klokken. Da vil jo klokken ha registrert et trekk for lite. Jeg mener jeg har vært ute for den situasjonen.

Så man har lov å trykke på klokken og be motstander stille opp igjen brikkene?

Hva om man velter 2-3 brikker, og flytter et par i farten – og ikke husker hvor de sto? Da må man vel tilkalle dommer, kanskje?
Det kunne fort skjedd meg, at jeg ikke helt husket stillingen på brettet …

Så lenge det ikke er tilleggstid. Lahlum (på dommerkurset jeg var på) sa dette var problematisk hvis det var tilleggstid, fordi da ble det feil, men når det ikke var det, var det uproblematisk. Men, han kom ikke med noen god måte å gjøre det på med tilleggstid, og praksis i flere sjakklubber jeg har vært i, har vært å trykke på motstanderens klokke, selv med tilleggstid. Men som sagt, Lahlum finner dette problematisk.

Egentlig bør man tok tilkalle en dommer.

Dette her er i hvert fall ganske drøyt, og helt feil dømt, mener jeg (starter ca 6:30 inn i klippet):

Kristoffer:
Først en disclaimer: Jeg er ikke “sjakkjurist”, jeg leser håndboka “på engelsk” og ikke “på juridisk”.

Altså, det står i tillegg G at det skal spesifiseres hvis det brukes.

Det skal også spesifiseres hvis det ikke brukes:
“G.2 Before the start of an event it shall be announced whether this Appendix shall apply or not.”

Når det gjelder dette med “default time” så er det noe turneringen skal spesifisere, hvis ikke gjelder zero tolerance.

Det utgikk så vidt jeg leser i juli 2014. Nå står det ikke lenger at defaulttid er null om ikke annet er spesifisert – derimot står det (6.7a): “The rules of a competition shall specify in advance a default time.”

Artikkel 6.10 gjelder tidsangivelsen, og ikke noe annet

Det finner jeg ingenting om noe sted. Avsnitt 6 gjelder trekk på tid, ikke bare tid – og etter 7.1 kan en klokke ha telleverk for trekk, og det er opp til dommeren å sørge for at den er i orden.

Jeg finner ikke det du sier om at klokken bør vise tilgjengelig tid på neste trekk?

Kapittel C i håndboka, som regulerer turneringene og ikke partiene. Under 5.1. Requirements for electronic chess clocks, heter det: “(b) The display at all times should show the time available to complete a player’s next move.” Det oppfyller den ikke hvis den viser to sekunder igjen når det er min tur til å gjøre trekk 41. Merk at det skilles mellom “must” og “should”, men det er egentlig ganske hysterisk at turneringer som har slike klokker som støtter dette, velger å bruke en tidtakning som bryter med dette punktet – og AFAIK heller ikke opplyser hvorvidt man har satt opp klokka på en slik måte.

Insan:

Klokken kan også “bomme” på antall trekk hvis den ene spilleren glemmer å trykke etter utført trekk, hvorpå den andre trekker uten å gi beskjed om feilen og uten å “dobbelt-trykke” på klokken.

Denne situasjonen er delvis regulert i reglene fra og med 2014-endringen. Der heter det (6.2a) at “A move is also completed if: […] the player has made his next move, in case his previous move was not completed."
(Skjønt de har glemt å ta inn dette i 6.7a). Før denne endringen var det ikke fullt spesifisert – men måtte IMHO følge av enhver sunn fornuft – at du har gjort to trekk selv om du ikke trykket klokka imellom. Men nå er det også spesifisert nøyaktig når det er fullført, og det avklarer – lest med lekmanns øyne – hva som skjer hvis du ikke trykker på klokka etter trekk 40. Hvis flagget faller i tidsrommet fra du slipper brikken for trekk 41 og til du deretter trykker på klokka, så har du fullført trekk 40 og skal ikke tape på tid.

Det er selvsagt umulig for klokka å vite dette.

Her har vi da følgende scenario. Med svarte brikker: Kramnik, som har tre sekunder igjen på trekk 40 Med hvite brikker: Topalov, som har god tid ved trekk 40.
Fordi Topalov kjenner Kramniks toalettvaner, så trykker ikke på klokka.
Kramnik kan flytte. Men så må han sitte der, han kan ikke gå på toalettet, for da vil Topalov starte klokka hans mens han er borte. Da taper han på tid selv om han allerede har flyttet.
Man kan selvsagt spekulere og late som man trykker. Motstanderen gjør trekk 40 og slår på klokka (uten å merke at knappen ikke var oppe!) og stikker på do. Da starter man klokka. Men man flytter ikke noen brikke – når motstanderen kommer tilbake og ser at det ikke er trukket, så ser han kanskje ikke hvilken klokke som går.