Veggavisen Sjakk

Følges av 412 medlemmer.
Origo Veggavisen Sjakk er en sone på Origo. Les mer

Entercard chess qualifier Runde 4

I denne turneringen spiller de om hvem som får den 10. plassen i Norway Chess 2015, som starter 15. juni. De spiller først langsjakk deretter hurtigsjakk.
Magnus Carlsen og Kaja Marie Snare vil være programledere på TV 2 sportskanalen.
Hans Olav Lahlum og Espen Lie er kommentatorer.

Spillere
Jon Ludvig Hammer 2665
Simen Agdestein 2624
Aryan Tari 2513
Laurent Fressinet 2712
Curt Hansen 2626
Nils Grandelius 2613

Oppsett runde 4
Hammer – Grandelius
Fressinet – Agdestein
Hansen – Tari

Stillingen etter runde 3
1. Fressinet 5
1. Hammer 5
3. Grandelius 4
4. Tari 2
4. Agdestein 2
6. Hansen 0

Regler

  • De spiller 90 minutter på 40 trekk og så 30 minutter på resten av partiet
  • Spillerne får 2 poeng for seier og 1 poeng for remis i langsjakken, og 1 poeng for seier og ½ poeng for remis i hurtigsjakken.
  • Sammenlagtvinneren fra langsjakken og hurtigsjakken får den 10. plassen i Norway Chess 2015 som starter 15. juni.
  • Siste spilledag møtes spillerne i en ny fem runders alle-mot-alle, men nå i hurtigsjakk:
    20 minutter per spiller på hele partiet.
  • Ved poenglikhet om 1.plassen, vil det bli omspill ved hjelp av to lynsjakkpartier med betekningstiden 3 minutter pluss 2 sekunder i tillegg per trekk. Dersom det fortsatt står likt, spilles det ett avgjørende «armageddon»-parti der hvit får 6 minutter og svart 5 minutter uten tilleggstid der svart er vinner ved remis.

Slik sendes «Sjakknatt med Magnus» på TV 2 Sportskanalen
Søndag 10. mai: kl. 17.00 – 21.30: 1.runde
Mandag 11. mai: kl. 20.00 – 00.00: 2.runde
Tirsdag 12. mai: kl. 20.00 – 00.00: 3.runde
Onsdag 13. mai kl. 20.00 – 00.00: 4.runde
Torsdag 14. mai kl. 20.00 – 00:00: 5.runde
Fredag 15. mai kl. 20.00 – 00.00: Hurtigsjakk

Linker
Sjakkbloggen
Chessbomb
TV2 live
Chess 24

Vist 733 ganger. Følges av 14 personer.

Kommentarer

Hammer klatrer på listene. Blant topp 100 i verden er det JLH som har klatret mest. 12 plasser, ved å tjene 9,5 poeng. Det er ikke veldig langt opp til 2700+!

Litt kjent de som ligger på plassene foran Hammer også. :-)

Gegga – om en ti års tid kommer Lykke-Merlot til å passere de damene der :-)

Disse stadige stikkene Carlsen har mot Nakamura, er festlige, men gud bedre for en fallhøyde. Statistisk er det like sikkert at Nakamura en dag slår Carlsen som at Yellowstone erupts.

Grand Chess Tour og Norway Chess brukte Fide’s januar-liste for uttaket, men måtte gjøre noen ekstra krumspring for å unngå Karjakin til fordel for MVL.

Hammer bør definitivt vinne idag hvis han skal henge med. Blir beintøft, Grandelius har hatt noen gode partier så langt. Spennende spennende!

Det er visstnok kjent at Kramnik takket nei fordi han prioriterer WorldCup. So skal visstnok også ha takket nei da det kræsjet med en match mot Navara.
Jeg velger foreløpig å tro at Karjakin og Mamedyarov også har fått tilbud men har takket nei, men det hadde vært veldig fint om noen kunne bekreftet dette.
Det er avgjørende for konseptets troverdighet at de holder seg til sine egne regler som var at de skulle følge januarlista slavisk. Kasparov og co har jo gjort gjennomsiktighet og kamp mot korrupsjon til en hovedsak så de vil virkelig ha skutt seg i foten hvis de ikke spurte de to ovennevnte først og så dumme tror jeg ikke de er.

Sinquefield Cup 2015 er rett før WorldCup. Karjakin er ambisiøs og det er ikke usannsynlig at han prioriterer WorldCup.
WorldCup er i Baku så det er heller ikke usannsynlig at Mamedyarov har fått beskjed om at han som hjemmehåp må prioritere WorldCup.
Det tok lang tid før siste deltaker ble annonsert og det kan jo skyldes at de først måtte spørre en, vente på svar, spørre neste osv til MVL til slutt sa ja.

“Jeg velger foreløpig å tro at Karjakin og Mamedyarov også har fått tilbud men har takket nei”

Nei, det er bekreftet at disse IKKE fikk tilbud.
Karjakin var riktignok først invitert (umiddelbart etter fjorårets turnering), men Norway Chess trakk tilbake (!) invitasjonen da Grand Chess Tour v/Kasparov kom inn i bildet ved årsskiftet.
Han fikk derimot tilbud om å delta i kvalifiseringsturneringen (!), men takket naturlig nok nei til dette som regjerende dobbeltvinner av hovedturneringen.
Disse manøvreringene for å vrake Karjakin er kanskje ikke så uventet når det gjelder Kasparov og hans Putin-engasjement, men desto mer merkelig og beklagelig (og flaut) når det gjelder Norway Chess som utvilsomt hadde i sin makt å få Karjakin inn i turneringen.

Sørgelig, er du helt sikker at disse to ikke ble spurt? En kilde eller lenke? Og hva med Mamedyarov?

Evig Optimist, her:

“Jøran Aulin-Jansson, organizer of Norway Chess, told Chess.com: “First of all, let me say that I am sorry for not being able to invite the two-time winner of Norway Chess back in 2015.

“I can confirm that Mr. Karjakin’s answer is correct. I did tell Sergey that he could expect an invitation from Norway Chess, when I met him in Bilbao during the ECC in September 2014. But after this, we joined the Grand Chess Tour, and had to coordinate the choice of players within the group of organizers.
“I hope to see him and his wonderful wife Galia back in Norway soon.”

Karjakin seems to have a point for another reason: when the Grand Chess Tour was announced, it was stated that the top 10 of the January 2015 FIDE rating list was invited. “Some players had other commitments or obligations and were not able to participate in the tour. We went down and invited other players,” said Tony Rich, Director of the Chess and Scholastic Center of Saint Louis.

GMs Vladimir Kramnik and Wesley So had to decline their participation due to prior commitments, and so Karjakin was a logical next choice. Instead, GM Maxime Vachier-Lagrave is playing.

Aulin-Jansson: “[When sending the initial invitations] we looked only at the nine first. Vachier-Lagrave was invited at a very late stage; during the Shamkir Chess tournament.” By that time, on the April rating list, MVL had surpassed Karjakin."

Hansen – Tari remis

Hammer – Grandelius 1-0

Hammer -Grandelius 1-0

Supert av Hammer!

Takk momama. Skjønner hvordan arrangøren tenkte men mener det blir feil. Når de sier de skal bruke januarlista bør de holde seg til det, også for reserver hvis noen av de første sier nei.

Som en sjebnens ironi har jo Karjakin igjen passert MVL på ratinglista.

Jada, Hammer leverer! Men Fressinet ser også ut til å vinne sitt parti. Disse to drar fra resten av flokken.

Imponerende av hammer. 61. Plass på ratinglista.

Fantastisk god underholdning og opplegg av TV2. Hadde noen skissert dette konseptet for 10 år siden, med sjakk på tv som underholdning, og Magnus som frivillig kommentator, ville jeg trodd at vedkommende hadde vært innlagt i dag. Magnus gjør en super jobb med analyser og som formidler. Nå skal det rett nok ikke mye til å lære meg et og annet i sjakk, men dette er virkelig lærerikt. All ære til de andre kommentatorene også, og ikke minst synes jeg Kaja Snare gjør en flott jobb.

Fressinet – Agdestein 1-0

Der ga Agdestein seg.

Hammer er nå nærmere Giri i liverating enn Giri er nærme Carlsen!

Jeg gikk glipp av dagens partier. Ser at Hammer’n vant igjen!
Synd at Simen ikke holdt stand.

Noen som vet hvem Fressinet og Hammer spiller i sisterunden av kvaliken?

Runde 5:
Agdestein – Hansen
Tari – Hammer
Grandelius – Fressinet

Takker så mye, Sjakkspira!
Jeg tipper at Hammer’n har en lettere match enn franskmannen.

Det er for øvrig overraskende at Tari Aryan ligger foran SImen Agdestein.
Innimari godt gjort av den norske jyplingen!

Kramnik takket nei. Det tror jeg er klart. Mamedyarov, i dunno.

Men problemet er ikke dette.

Problemet er at NC vil for mye på en gang, at de ansvarlige ikke har evnet å ta konsekvensen av sin egen historikk.

Det hele minner om om noe barnslig, at man inviteres til en bursdag på førstkommende mandag og entusiastisk takker ja, og over helgen inviteres til en annen mandagsbursdag, hos en populær en, og trikser og mikser og fikser slik at det liksom skal være helt naturlig at man avlyser hos den første og med selvfølge stiller hos den andre.

Jeg beklager å måtte si det, men NC har håndtert dette ryggløst, feigt og ynkelig.

Det eneste naturlige var å si: Vi er allerede forpliktet. GCT’s kommer litt for brått på. Enten må dere [GCT] akseptere det, eller vi [NC] få bli med i neste runde av GCT.

I stedet valgte man, i stil med Presidenten, å være små-sleazy, og det kommer til å hefte ved NC i årevis.

Ingen kommer til å glemme Karjakins selvinnlysende plass ved bordene.

Det engelske sitatet momama har ovenfor, med Aulin-Jansson, får meg til å tenke på kjempesalamandre, og skamme meg.

Når Kramnik og so takket nei burde de invitert Karjakin det hadde løst alle problemene. Han var jo den neste på januarlista.